0

Klaukkalan Isoniitun koulun kevätjuhlassa 30.5.09 Klaukkalan kirkossa

Minä haluan olla oma itseni
”Minä haluan olla oma itseni”, sanoi viime viikolla topakka toisluokan poika, 8-vuotias. Ei hän ollut teidän koulusta, mutta on kiva poika silti. Ville nimeltään.
Olimme siivoamassa vanhaa aittaa. Semmoista, jossa säilytetään vanhoja vaatteita, kenkiä ja muuta tavaraa. Koska aitta on vähän hatara, sinne kertyy vuoden mittaan pölyä ja vähän muutakin siivottavaa. Aitan siivous tapahtuu niin, että ensin tavarat kannetaan ulos ja sitten kun aitta on lakaistu ja luututtu, sitten tavarat kannetaan sisään.
Ville ja isosiskonsa muistivat, että hauskinta siivoamispäivänä on vanhoihin vaatteisiin pukeutuminen. Niin sonnustauduimme kaikki vanhoihin kenkiin, karvahattuihin, mekkoihin ja muihin hassuihin vaatteisiin. Aikansa tätä iloa jaksaa, ja vajaan tunnin päästä Ville ilmoitti: ”Minä haluan olla oma itseni.” Niin hän heitti  liian suuret nahkasaappaat jaloistaan ja leirihatun päästään, ja oli taas tavallinen pikkupoika.

Ole sinäkin oma itsesi. Se on parasta, mitä voit olla. Kenenkään ei tarvitse mennä toisten saappaisiin. Me täällä kirkossa uskomme, että itse Jumala tarkoitti juuri sinut sellaiseksi kuin olet. Luomiskertomus muistuttaa, että Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen.
Ajatus siitä, että olemme Jumalan kuvia on tosi vanha. Egyptissä ja muinaisessa Kaksoisvirtainmaassa, nykyisessä Iranissa, ajateltiin luomiskertomuksen syntyaikoihin, että kuningas on Jumalan edustaja maan päällä. Jos kuningas ei päässyt itse paikalle, hän lähetytti kuvansa sinne, missä hänen läsnäoloaan tarvittiin.  Se on samansuuntainen asia kuin irc-galleria tai facebook. Kun ei voi jutella kasvoista kasvoihin, voi laittaa kuvansa  tai videonsa nettiin.
Ihminen on meidän uskomme mukaan jumalallinen olento. Myös se ihminen, josta minä en satu pitämään.
Meille kaikille jumalaisille ihmisille, Jumalan kuville, koittaa kesä. Kesä on hulluttelun ja ilon aikaa. Muistetaan leikkiä ja olla lapsenmielisiä. Muistetaan, että jokaiselle on oikeus sanoa: ”Minä haluan olla oma itseni.” Ja elää sen mukaan.


Leave a comment